Monday, June 3, 2013

Roti/Japati โรตี/จาปาตี

     แรงงานไทยในต่างแดน อาหารการกินของคนไทยซึ่งถือว่าเป็นคนที่อยู่กินง่ายในทุกประเทศอาหารการกินบางอย่างในประเทศนั้นๆซึ่งจะถือว่าที่จริงแล้วแหล่งกำเนิดของอาหารชนิดนั้นเป็นอาหารที่เกิดขึ้นในประเทศที่คนไทยที่อาศัยอยู่ก่อนที่อาหารชนิดนั้นจะเข้ามาในเมืองไทย แรงงานไทยในต่่างแดนเมือง จูบา เช่นกันมีอาหารที่คนไทยใช้รับประทานในตอนเช้าคล้ายคลึงไม่แตกต่างกับในเมืองไทยในเมืองนี้ คือ โรตี, จาปาตี (Roti, Japati)

     โรตี, จาปาตี (Roti, Japati) ดั้งเดิมเป็นแผ่นแป้งกลม มีรสชาติจืด ซึ่ง ชาวอาหรับ เรียกว่า นาน (naan) สำหรับที่เมือง จูบา ประเทศซูดานใต้ เรียกว่า จาปาตี (Japati) ดั้งเดิมนำมาผิงไฟกับกระทะหรือโอ่งซึ่งยังเห็นได้ในอินเดีย แต่เมื่อนำมาปรุงในบ้านเราได้มีการปรับปรุงให้มีรสชาติอร่อยขึ้นมีความหอม กรอบชวนรับประทานโดยทำเป็นแผ่นบางเวลาทอดจะทำให้กรอบ สามารถทานเป็นอาหารคาวจิ้มกับแกงโดยเฉพาะแกงเขียวหวานหรืออาหารหวานจิ้มนม ประยุกค์สูตร โรตี/จาปาตี (Roti,Japati)โดยการเพิ่มปรับเครื่องปรุง อาทิ กล้วยหอม ไข่ ช็อคโกแลต เพื่อให้ได้สูตรใหม่ที่รสชาติอร่อยถูกปาก แรงงานไทยในต่างแดน จูบา ทำโรตีไว้ทานเช่นกันโดยอาศัยสูตรและขั้นตอนตามวิธีการ
                                      

 การทำโรตี / จาปาตี (Roti, Japati)

ขั้นแรกเตรียมส่วน โรตี / จาปาตี (Roti, Japati)
 การทำโรตีมีขั้นตอนไม่ยุ่งยากใช้เวลาทำไม่งานก็ทานกันได้เลย โรตี มีขั้นตอนอย่างไรมาทำกันดีกว่า

1. แป้งสาลีเอนกประสงค์ 1 กิโลกรัม(1 ถุง)
2. ไข่ 2 ฟอง(สำหรับผสม ถ้าต้องหารใส่ไข่เตรียมเพิ่มไว้อีกต่างหาก)
3. นมสด 1 ถ้วย
4. เนย 3 ช้อนโต๊ะ
5. น้ำตาล 3 ช้อนโต๊ะ
6. เกลือ 2 ช้อนชา
7. น้ำสะอาด 4 ถ้วย

 ขั้นตอนการทำ โรตี, จาปาตี (Roti, Japati)

1. เทแป้งลงในภาชนะที่จะใช้นวดแป้งหรือกาละมังขนาดเล็ก แหวกแป้งเป็นแอ่งตรงกลาง
2. เกลือ น้ำตาล เทลงน้ำในภาชนะที่บรรจุ แล้วคนให้ละลายเข้ากันแล้วทยอยเทลงไปในแป้ง
3. ใส่นมสด ไข่ที่ตีให้แตกไข่แดงเข้ากับไข่ขาวก่อนแล้วใส่ลงไป ใส่เนยลงไปคลุกให้เข้ากัน นวดจนกว่าแป้งจะเนียนดูแล้วเนื้อเดียวกัน
4. แบ่งแป้ง เอามือแตะน้ำมันให้ลื่นและทาน้ำมันที่ถาดที่จะวาง โรตี หลังจากการทอดให้ทั่ว ดึงแป้งออกมาปั้นเป็นก้อนกลม แล้วแบ่งมาเรียงไว้จนหมด เอาผ้าขาวบางคลุมหรืหาไมาได้ใช้พลาสติกคลุมหลวมๆชั่วคราวไว้ก่อน
5. พอแป้งขึ้นดีแล้ว ขั้นตอนต่อไปให้นำกระทะแบนตั้งไฟ ใส่น้ำมันโปรยให้ทั่วกระทะ เอาแป้งที่แบ่งไว้มาฟาดทีละก้อน โดยทาน้ำมันที่ถาดให้ลื่น กดแป้งแผ่ออกฟาดไปกับถาดให้แป้งแผ่ออกเป็นแผ่นบางแล้วยกขึ้นรวบ ม้วนเป็นวงกลม เอานิ้วกดให้แป้งขยายออกมาเป็นแผ่นบางหรือใช้การสะบัด แล้วทอดในกระทะที่เตรียมไว้
6.โรตี สุกบางส่วนพอกลับได้พลิกไปมาอีกข้างทอดต่ออีกจนสุก (ถ้าต้องการใส่เติมไข่ที่ตีไว้ลงไป) เมื่อสุกแล้วพับห่อด้วยกระดาษหรือวางแบนใส่จานไว้โรยนมและน้ำตาลตามชอบ


     อาหารการกินทุกอย่างของมวลมนุษย์พื้นฐานก่อนการปรุงจะไม่แตกต่างกัน กรรมวิธีการทำโรตี, จาปาตี (Roti, Japati)จะเป็นสิ่งแยกแยะออกมาว่าเป็นอาหารที่ที่มีขั้นตอนการทำแบบใด แต่ไม่ว่าที่ไหนการทำโรตี/จาปาตี (Roti,Japati)เพื่อการกินคงขึ้นอยู่กับภูมิภาคและคนปรุงจะทำอาหารแบบไหนอะไรออกมาให้รับประทานกันเท่านั้นเอง
    

     Thai's people working aboard, the food of Thailand, which is one that is easy to eat in all the food in some countries which are considered to be the real source of food that is occurring in the Thailand resident. before it came to foods in Thailand. Workers in Thailand as well as the city of Juba is the food that people eat in the morning with Thailand people working aboard was not significantly different in Thailand in the town is the roti.

     
Roti is a traditional rounded flavor flour fresh for a long time, which the Arabs called naan,the city of Juba, Southern Sudan, called Japati primitive fire to the frying pan or jar, which is also seen in India. However, the cook in the house, we have to improve the taste and the aroma. I made the frame out by a certain time frame to make fried. Can enjoy a savory dip with curry or sweet food, especially curry pastes, dairy milk recipe Roti application by adding the ingredients such as eggs,
Chocolate, Banana, Latter to get new recipes that taste delicious.  Thailand people working aboard to eat roti made in Juba by the formulas and procedures as well as methods.

  

Making Roti, Japati

 
Roti is a simple process, it takes time, do not eat it with roti step how to make each other better. 


1.    Purpose flour 1 kg (1 bag). 
2.    2 eggs (for mixing. If you divide the egg added separately). 
3.    1 cup milk. 
4.    3 tablespoons butter.
5.    3 tablespoons sugar.
6.    2 teaspoon salt. 
7.    4 cup water.
                                           

    
The process of making roti.   


1. Pour batter into a container to use a small rolling pin or Wash basin. Dough is pushed through the center of the basin. 

2. Salt, sugar, and pour water in the container. Then, stir well, then gradually pour into the flour.

 3. Put milk, eggs, beat the yolks into the egg white, then into. Stir in the butter and mix well. Massage until the dough is smooth and blended look.

 4. Divide dough touched the slippery oil and oiled the pan after frying the roti to place around. Pull the dough out, roll into a ball. Then the sequence is exhausted. Some whites took cover or a loose plastic cover for Ama used temporarily before. 

5. Enough dough up well. The next step is to heat a flat pan. Sprinkle oil over the pan. I divided the dough into individual pieces struck. By oiled tray to slip. Press dough to roll out the dough hit the pan, then spread a thin raised collectible. Roll into a circle. Fingers press the dough out to a thin sheet or use the flick. In a frying pan and fry the prepared.

 6. Roti cooked enough to have some flip to fry the other side until done. (If you put the filling into egg yolks) when cooked, fold, wrap with paper or lay flat on a plate, sprinkle the milk and sugar to taste.

  
 

     
For all of food to eat everything before the cooking is no different. Process to be singled out as being of any food.
Where to eat, depending on the region and the cook will cook anything to eat it.

     


No comments:

Post a Comment

Total Pageviews

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner